تعریف واردات:
به عمل خرید کالا از کشور خارجی و ورود آن به قلمرو گمرکی کشور مقصد واردات گفته می شود.
انواع تقسیم بندی واردات:
در بازرگانی خارجی پنج نوع واردات داریم که انواع تقسیم بندی واردات عبارتند از واردات قطعی ، واردات موقت ، کالای مرجوعی ، ترانزیت داخلی و ترانزیت خارجی.
به جهت آشنایی بیشتر در ادامه توضیح مختصری پیرامون انواع تقسیم بندی واردات مشاهده می کنید.
واردات قطعی کالا:
بر اساس شیوه پرداخت قیمت کالا، واردات دارای روشهای متعدد و مختلفی می باشد که اهم آن عبارتند از :
– واردات از محل ارز خریداریشده از سیستم بانکی جهت گشایش اعتبار
– واردات با ارز آزاد جهت گشایش اعتبار
– واردات در مقابل صادرات از محل پروانه صادراتی (لاشه صادراتی) به نام شخص صادرکننده (غیرقابل واگذاری)
– واردات در مقابل صادرات با ارائه پروانه صادراتی (لاشه صادراتی) به نام شخص صادرکننده یا به نام دیگری با واگذاری رسمی (حق واگذاری به غیر برای یکبار وجود دارد.)
– واردات بهصورت بدون انتقال ارز از محل سرمایهگذاری خارجی پس از تأیید وزارت امور اقتصادی و دارائی
– واردات بهصورت بدون انتقال ارز از محل فهرست اقلام مجاز اعلامشده.
واردات موقت کالا:
ورود موقت، رويه گمركي است كه بر اساس آن كالاهاي معيني ميتواند تحت شرايطي بهطور موقت به قلمرو گمركي وارد شود. اين كالاها بايد ظرف مهلت معيني كه گمرك ايران تعيين مينمايد بدون اینکه تغييري در آن ايجاد شود خارج گردد. تغييرات ناشي از استهلاك از اين حكم مستثنا است.
برای مثال:
الف ـ کالاها بهمنظور عرضه در نمایشگاهها.
ب ـ دستگاههای فیلمبرداری و عکسبرداری هوایی و فیلمهای همراه آنها پس از ارائه موافقت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح.
پ ـ دستگاههای مطالعات علمی، آموزشی، تربیتی، فنی و مهندسی نقشهبرداری.
ت ـ دستگاهها برای سدسازی، اسکلهسازی، لایروبی، راهسازی، حفاری، استخراج و اکتشاف و پروژههای (طرحهای) خاص.
ث ـ دستگاهها برای نصب و سوار کردن کارخانهها و تأسیسات صنعتی و نظایر آن.
ج ـ دستگاهها برای تعمیر ماشینآلات و دستگاهها.
چ ـ وسایل نقلیه سواری و هواپیمای شخصی اشخاص غیرمقیم ایران برای استفاده شخصی و ظروف و تکیهگاههای چند بار مصرف.
ح ـ کالاهایی که طبق قراردادها و موافقتنامههای گمرکی بینالمللی قابل ورود موقت بوده و دولت جمهوری اسلامی ایران عضویت آن را پذیرفته است.
خ ـ وسایل و لوازم امدادی بهمنظور کمکهای بشردوستانه.
د ـ ظروف و لفافهای آماده برای بستهبندی کالای صادراتی.
ذ ـ هواپیما برای امور خدماتی از قبیل سمپاشی و مسافری.
حتما بخوانید: 7 نکته مهم افزایش سود در واردات
کالاهای مرجوعی:
کالاهایی هستند که وارد کشور شده و بنا به دلایلی به خارج از کشور برگردانده میشوند. کالاهای مرجوعی در اصل جزء واردات غیرقطعی و موقت نیز طبقهبندی میشوند.
بستههای کالای مرجوعی یا درب محفظه بار وسیله نقلیه آنکه در گمرکهای داخلی اظهار میشود پلمبشده و با پروانه که به یک نسخه اظهارنامه الصاق میشود در اختیار صاحب کالا گذارده میشود و یک نسخه از اظهارنامه مربوط بلافاصله و بهصورت مستقیم بهعنوان گمرک مرزی که کالا ازآنجا خارج خواهد شد ارسال و نسخه سوم بایگانی میشود.
هرگاه صاحب کالای مرجوعی تا یک ماه پس از پایان مهلت دادهشده نسخه گواهیشده اظهارنامه را به گمرک صادرکننده پروانه مرجوعی برای ابطال تضمین تحویل ننماید گمرک مذکور مراتب را از گمرک مرز خروجی استعلام و اگر معلوم شود کالای مرجوعی به آن گمرک تحویل نشده (بهجز موارد غیرعمدی) حسب مورد نسبت به وصول و واریز تضمین و یا اجرای مقررات قاچاق اقدام خواهد نمود.
ترانزیت خارجی کالا:
ترانزیت خارجی عبارت از این است که کالای خارجی بهمنظور عبور از خاک یک کشور از یک نقطه مرزی کشور وارد و از نقطه مرزی دیگر خارج شود. این نوع کالاها جزء واردات و صادرات قطعی محسوب نمیشوند. مثلاً کالایی از مرز ایران با تاجیکستان واردشده و در مرزهای دریایی ایران روی کشتی بارگیری شود و به کشور ثالث صادر شود.
کالایی که تحت عنوان ترانزيت از کشور عبور مىکند جزء واردات و صادرات قطعى محسوب نبوده و از پرداخت حقوق گمرکى و سود بازرگانى و عوارض معاف است ليکن مشمول پرداخت هزينههاى گمرکى ذکرشده است و تابع مقررات اين مبحث خواهد بود مگر اينکه در قراردادهاى ترانزيتى دولت با کشورهاى ديگر و يا قراردادهاى صورت کالاى ترانزيتى تابع همان مقرراتى خواهد بود که در قراردادهاى مربوط تعیینشده است.
حتما بخوانید:
مراحل واردات از شناسايی تا ترخیص كالا
وسايل نقليه که بدون بار و مسافر وارد و براى ترانزيت اظهار شود از هر حيث تابع مقررات و شرايط ترانزيت کالا است و همچنين وسايط نقليه حامل کالا ترانزيتى که با محموله خود از يک نقطه وارد و از نقطه ديگر با محموله خود خارج مىشود. براى اين نوع وسايط نقليه بايد اظهارنامه ترانزيت جداگانه تسليم و پروانه ترانزيت جداگانه تحصيل شود.
ترانزیت داخلی:
عبارت از آن است که کالای گمرک نشده است از گمرک خانه مجاز به گمرک خانه دیگری حملونقل شود مثلاً حمل کالا از یک گمرک مرزی به گمرک تهران.
برای مثال ماشینهای وارداتی از بندرعباس به سمت گمرک شهریار ارجاع میشود برای ترخیص کالا
نظرات